Novi Sad
20.01.2012.
15:02 > 12:11
U dvorištu Muzeja holokausta u Budimpešti otkrivena je spomen ploča žrtvama Novosadske racije, a otvorena je i izložba "Od večnog prijateljstva do narodnog suda", na kojoj je izložena istorijska građa o Raciji.
  • Gustavus

    23.01.2012 14:37
    Re Sorry
    Jako mi žao što u celosti odbacuješ naše komentare, jedino je dobro što nisi tvrdio da lažemo. Čudno mi je da nisi čuo za zločine od strane NOV, za vreme i posle rata. Npr, šta misliš šta se desilo sa vlasnicima kuća u koje su se kolonisti uselili?
  • Sorry

    21.01.2012 21:43
    Re Y
    Vaš komentar u celosti odbacujem kao kratkovid i ostrašćen. (PS: Zaboravili ste u priču uvesti Crvene Kmere.)
  • Gustavus

    21.01.2012 21:10
    Slažem se sa komentarom Y. I dodao bih sledeće. Da li znate koliko je viđenih Srba pobijeno posle oslobođenja, broj omladine poslat na Sremski front, broj proteranih i pogubljenih Nemaca i Mađara iz Vojvodine i Slavonije.... NOB je imao svoje zločine, ali se o tome još uvek malo priča.
  • Y

    21.01.2012 16:25
    @GalaGala
    Izjednačavanje žrtava i zločinaca - NE!
    Izjednačavanje žrtava i žrtava - DA!
    I zločinaca i zločinaca - DA!
    Svakako je nakon završetka II Sv. rata bilo odmazde nad vojvođanskim Mađarima i Nemcima (kao pripadncima naroda koji su bili okupatori, bez provere da li je neko od njih bio kriv, ili ne, za zlodela koja su učinili njihovi sunarodnici /NB: najnovije priče o tome da se za zločine u proteklom ratu ne može suditi narodima, nego pojedincima, dakle - nema kolektivne, nego pojedinačne, krivice/). Pa zar nisu i snage NOBA (NOVJ), nakon završetaka ratnih dejstava, za nekoliko godina, potamanile gotovo jednako onoliko Srba (pritom - viđenijih: intelektualaca, posednika, domaćina /"kulaka"/, industrijalaca i sl., radi gole pljačke) koliko ih je stradalo u Jasenovcu? Gde je priča o "srpskom (komunističkom) Jasenovcu"? Mnogo toga što nas opterećuje još uvek je u domenu veoma dobro skrivanih tajni.
  • Gustavus

    21.01.2012 07:20
    Re GalaLala
    U potpunosti se slažem sa vama. Onomad sam i ja nešto slično komentarisao, i blago rečeno, bio sam ispljuvan. Svaki zločin treba osuditi, i koliko ja znam, pojedinci u Mađarskoj su još davne 1943 osuduli ovdašnji masakr.
  • mrva

    20.01.2012 23:17
    Koliko je svetska sramota sto je ubica i celnik tih fasistickih dogadjaja Kepiro bio oslobodjen i ne kaznjen, lepo za ovaj "gest". svaki cin pomirenja, izvinjenja i prihvatanja odgovornosti je dragocen i dobrodosao u ovom iskvarenom drustvu
  • mile V

    20.01.2012 20:03
    spomen ploča
    Odličan potez.Sad treba poraditi i na drugoj strani ovog užasnog istorijskog zla i zauvek onemogućiti svima sa strane da unosi ovakve strahote.
  • sale novosadjanin

    20.01.2012 17:56
    gest
    koji vodi ka pomirenju !
    pozdravljam !
  • ArkudakiNS

    20.01.2012 17:09
    bas lepo
    hvala vam!
  • 20.01.2012 16:21
    Istina oslobađa.
  • GalaLala

    20.01.2012 16:13
    Sad smo mi na potezu. U Vojvodini je uoči završetka II svetskog rata i neposredno posle njega likvidirano nekoliko desetina hiljada potpuno nedužnih Mađara. O stvarnoj cifri je, barem u ovakvom novinskom komentaru, nezahvalno govoriti, ali ta crna brojka, po jednom istraživaču iz Bečeja (inače svešteniku), iznosi 45.000, dok mađarski pisac Čereš pominje sovjetske podatke o čak 60.000 žrtava. Ako se stvrani broj žrtava igde može približno tačno utvrditi, onda je to ovde, u Vojvodini. Dužni smo da na tome poradimo, a valjalo bi poći od Novog Sada, gde su stotine (navodno i hiljade) mađarskih punoletnih i maloletnih muškaraca odvođene kamionima u Dunavska šipražja i tamo streljane. Znam ne mali broj novosadskih mađarskih porodica koje su tako izbubile svoje najbliže (a koji, navodno, nisu učestvovali ni u kakvoj vojsci).
    Šta misli novosadska crkva - da li i ti pokojnici zaslužuju opelo? Neko će reći da bi sve to značilo izjednačavanje žrtve i agresora. Ne, niko pri zdravoj pameti ne bi smeo tako nešto da kaže. (Bi li Irinej Bulović na takav argument odlučno i kategorički odgovorio da je osveta hrišćanski nedopustiv čin?).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna